De la corporație, la pensiunea Cetățuia. Poveste de viață

După aproape două decenii de muncă în corporație, Amalia Petre a ales ieșirea corectă, cum îi place să spună, după care și-a găsit liniștea și mulțumirea de sine la Pensiunea Cetățuia din comuna Măgura de Buzău, un loc de poveste la care mulți doar visează, darmite să aibă norocul să trăiacă viața aici.

A reușit să pună pe picioare un business într-un sector despre care nu știa mare lucru, dar care acum îi aduce satisfacții mari, în ciuda greutăților inerente în contextul pandemiei de COVID-19. Din acest motiv și planurile de extindere sunt suspendate pentru o vreme, însă nu-și pierde speranța că într-o bună zi lucrurile vor reveni la normal.

Cum a început istoria…

În aprilie 2016, soții Amalia și Romeo Petre inaugurau Pensiunea Cetățuia în comuna Măgura de Buzău, o locație cu totul și cu totul deosebită, situată într-o poieniță înconjurată de o pădure de foioase, în vârful unui deal de calcar. O priveliște de vis, desprinsă parcă din basmele copilăriei. Acesta este locul unde cei doi și-au descoperit cu adevărat menirea și unde la sfârșit de săptămână tot mai mulți români vin să se relaxeze și să-și încarce bateriile în mijlocul naturii.

„A mers din prima cum am deschis, am avut turiști, dar și clienți la restaurant. Nciodată nu m-am gândit că vom avea așa ceva. Sunt mulțumită de ceea ce am făcut până acum, de faptul că ne vin oameni de calitate și ți-este drag să stai de vorbă cu ei, să cunoști mereu oameni, este cel mai mare câștig pe care l-am avut și-l avem. Una peste alta sunt foarte mulțumită. Nu pot să spun că a fost rău la corporație și că nu m-a ajutat, dar ajunge la un moment dat. Pentru mine a fost ieșirea corectă”, povestește Amalia Petre, care timp de 20 de ani a lucrat în două multinaționale mari.

Zona turistică

Multora nici nu le vină să creadă că undeva la 30 km distanță de Buzău, se află atâtea frumuseți ascunse privirii omului. Și ne referim nu doar la pensiune, ci și la obiectivele turistice unice de văzut în jur, pornind de la bisericile rupestre ale căror origini se pierd undeva în negura timpului, Schitul Cetățuia, muzeul de chihlimbar de la Colti, trovanții și babele de la Ulmet, Vulcanii Noroioși și multe alte locuri cu potențial fantastic, dar greu accesibile, în multe dintre cazuri, din pricina drumurilor. Și poate că este chiar mai bine așa..

Iar după o zi de hoinărit prin natură, câteva momente de relaxare la Pensiunea Cetățuia sunt binevenite. Trebuie să știți că în toată această perioadă dificilă din cauza pandemiei de CORONAVIRUS-19, pensiunea a fost deschisă mereu, cu excepția unui interval de două luni și jumătate, anul trecut,  în perioada de lockdown. În iunie, însă, activitatea s-a reluat, în plin sezon. De altfel, lunile de vară constituie și perioada cea mai aglomerată. Week-end-urile sunt pline în general, dar turiști sunt și în cursul săptămânii.

„Una peste alta, trăgând linie la final de an, nu ieșim pe minus, nici nu dăm tunuri, ideea este să avem personal calificat, pentru că dacă te trezești să deschizi în vară și n-ai cu cine, este o mare problemă”, povestește Amalia Petre.

Dificultăți

Ori, după cum bine se știe, asigurarea forței de muncă în sector chiar este o mare problemă, nu însă și în cazul de față, unde o întreagă structură de angajați, pornind de la ospătari, ajutori de bucătari, administratori, lucrători, până la cameristă (în totul 10 oameni) se ocupă de bunul mers al lucrurilor.

Pensiunea are o capacitate de cazare de patru stele de 23 de locuri (10 camere), iar restaurantul dispune de un spațiu generos, aflat la dispoziția clienților, dar și a celor care vin special să servească masa. Și aceasta pentru că s-a dus vestea despre mâncarea extraordinară de la Pensiunea Cetățuia, dar și despre evenimentele organizate aici.

“Făceam seri speciale, o dată pe lună aveam evenimente cu mâncare și meniu speciale, colaboram cu un bucătar chef, care pregătea ceva diferit față de ce avem în meniu, apoi invitam un reprezentant al unei crame de vinuri din zonă, în general, din Dealu Mare și un artist. Din păcate, a venit pandemia și a dat totul peste cap”, povestește Amalia Petre.

Și dacă cumva vă duce gândul la Tabăra de sculptură de la Măgura, un obiectiv important de vizitat în Buzău, trebuie să știți că la Pensiunea Cetățuia puteți admira o colecție impresionantă de tablouri de la mai mulți artiști locali, care dau o notă aparte locului. Iar ca totul să devină și mai familiar și să vă simțiți cu adevărat ca acasă, în curând și câinele familiei, un Golden Retriever jucăuș, va face parte din acest peisaj minunat, de care trebuie să se bucure toată lumea.

Dragoste la prima vedere!

Pensiunea Cetățuia a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene, cofinanțarea fiind de 50%. De fapt, până la urmă, a fost cu mult mai mult, pentru că la proiectul inițial s-au adăugat mai multe modificări și ajustări, iar rezultatul este ceea ce se vede acum. Un proiect preluat din mers și într-un domeniu cu care cei doi antreprenori Amalia și Romeo Petre n-au avut nicio legătură anterior, în afară de faptul că de-a lungul timpului au colindat prin toată lumea…

“Ne-a plăcut foarte mult cum arăta pe hârtie proiectul”, recunoaște Amalia Petre, care s-a apucat de treabă, fără să stea prea mult pe gânduri. Știți proverbul: socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, ei bine, cam așa s-a întâmplat și aici. În final, a fost nevoie să vină cu mult mai mulți bani decât luaseră în calcul inițial, ba mai mult, au apărut și tot felul de situații neprevăzute cărora a trebuit să le găsească rezolvare. De exemplu, după vreun an s-au trezit că nu mai au nicio sursă de apă, pensiunea fiind construită în vârful unui deal de calcar la o altitudine de 630 de metri, fiind nevoiți să care apa din altă parte, ceea ce este foarte greu, mai ales vara când consumul este ridicat.

Chiar și așa, la o adică, cei doi antreprenori nu s-ar da în lături să mai acceseze alte fonduri europene pentru a mări capacitatea de cazare și să amenajeze o zonă de agrement. Până la urmă, sunt niște bani pe care îi iei, ori cine îți dă ceva gratis în ziua de astăzi?!, se întreabă Amalia Petre.

Cel mai greu este că nu poți să faci planuri de viitor, să planifici ceva, dat fiind contextul actual, recunoaște cu amărăciune antreprenoarea din Buzău.

Bani europeni

Are totuși într-un sertar pe undeva un proiect gata pregătit să mai acceseze un program european, pentru când o să vină momentul, mai ales că se gândește la câteva suprize pentru turiști într-un viitor apropiat.

“Indrăznim să ne facem planuri, am vrea să ne mai extindem în cazul în care am putea să accesăm iar niște fonduri, ne interesează să mărim capacitatea de cazare pentru că ar fi loc, dar am vrea să adăugăm și o zonă de agrement gen spa – o piscină, saună, sală de sport, de masaj, cam așa ceva.  Ne-am pregătit, avem proiectul, avem tot, doar să se ivească vreo oportunitate de finanțare. Nu ne punem prea mari speranțe, nici nu vreau să-mi creez așteptări, am zis să fie acolo, că nu mai știi la ce s-a întâmplat și ce să întâmplă acum, nu prea poți să îți faci planuri”, afirmă Amalia Petre.

Speră că o să vină și ziua în care va putea să facă acest lucru, pentru că viața este plină de surprize, nu-i așa?!


Cirește și – 360 mil euro pentru femeile din agricultură


 

Comentariile sunt închise