Călin Muscă, PorkProd: Integrarea generează un profit mult mai mic și costă mult mai mult

Integrarea producției este un obiectiv pe care mulți antreprenori români îl urmăresc, dar puțini sunt cei care reușesc până la urmă să-l pună în practică.  La Curtici, în județul Arad, o afacere românească a reușit să devină un model de integrare de success pentru întreg agribusiness-ul autohton.

Vorbim de întreg lanțul, de la producție vegetală (7.500 de hectare de teren agricol), zootehnie – ferme de porci și de vaci, abator, procesare și o rețea proprie de 37 de magazine. Investiții de milioane de euro realizate deja și altele în curs, obiectivul fiind maximizarea activității!

Un proces care necesită timp, bani și multă dedicare! Pentru că în agricultură, profiturile nu vin așa de repede, cum se așteaptă bancherii, iar dacă nu dispui de resurse propii, chiar n-ai cum să te apuci de investiții, povestește Călin Muscă, managerul PorkProd, cel care duce mai departe  munca de o viață a tatălui său, cunoscutul fermier Dimitrie Muscă.

Dacă la vegetal, un ciclu de producție durează 200-300 de zile, în zootehnie vorbim de mult mai mult, până la 3,5 ani, cum este la bovine. Neinteresant pentru bancheri, nu-i așa?  Acesta este și motivul pentru care mulți agricultori se feresc de integrare, pentru că nu-și permit din punct de vedere financiar să susțină investițiile.

 

“Cred că pe termen mediu și lung câștigul este acolo unde integrezi mai multe verigi într-o singură mână, integrarea generează un profit mult mai mic și costă mult mai mult, dar ai marele avantaj că ai controlul pe toate verigile de producție. Poți să controlezi mult mai ușor calitatea”, a declarat Călin Muscă în cadrul evenimentului “Tehnologia sprijină agribusiness-ul românesc în pandemie”, desfășurat la ASAS. Manifestarea a avut loc sub cupola FoodIntelForum.ro, Ediția a 3-a 25 iunie – 14 iulie.

Mai simplu spus, atunci când iei o bucată de carne din magazin, știi totul despre întreg procesul de producție, de la momentul punerii sămânței în pământ, până la produsul care ajunge în farfuria omului. Ori tot acest sistem de control generează costuri suplimentare. Și o spune un om care a absolvit studii de automatică și care a ales să folosească tehnologia de ultimă oră pe întreg lanțul de producție.

“În tot ceea ce facem încercăm să avem controlul calității. Aceasta înseamnă urmărirea proceselor în timp real, începând de la porcul în viu, până la salam sau carne. Identificăm din ce ferma provine animalul, din ce comportiment, etc. Avem cu adevărat trasabilitate. În momentul când iau o bucată de salam din magazin, verificând numărul de lot văd tot istoricul, care mă ajută să fiu sigur că tot ceea ce iese de acolo este corect”, a mai spus Muscă.

Este crezul unui tânăr care crede în integrare și, mai ales, în automatizare!


Vezi și …

Potențialele provocări ale pomiculturii în contextul pandemiei și implicarea statului

 

Comentariile sunt închise