Nicușor Șerban: Fermele performante din România sunt extrem de puține și împrăștiate
Nicușor Șerban, unul din cei mai importanți fermieri din sudul țării, care lucrează în sistem integrat, a declarat pentru FoodBiz că în România există extrem de putine ferme comerciale, iar în plus sunt și împrăștiate.
Așa că nici nu ne mai miră faptul că vorbim de o productivitate în sector foarte mică – producție zilnică de 10,4 litri de lapte pe cap de vacă (2018), de aproape trei ori mai mică față de cea din state precum Danemarca (34 litri de lapte pe cap de vacă, zilnic), 29,8 litri în Estonia sau 28,9 litri în Olanda. Cât despre asociere, pare mai degrabă o variantă pentru fermele mici.
“Este foarte greu să ne asociem lucrativ cu o fermă din zona Iași sau zona Ardealului. Pentru fermele mai mici o cheie pentru a se putea să se bată în piață pentru tot ceea ce înseamnă inputuri, vânzarea de produs finit este asocierea, altfel negociezi cu orice partener din aval sau amonte orice ai nevoie sau orice ai nevoie să vinzi, și prețuri și tot ce vreți”
Nicușor Șerban lucrează câteva mii de hectare de teren agricol în județul Ialomița, deține una dintre cele mai moderne ferme de vaci din România, producția de lapte fiind procesată într-o unitate de producție proprie, care în doar doi ani de la inaugurare a reușit să facă cunoscut pe piață brandul Lăptăria cu Caimac.
Mai multe interviuri cu antreprenori, conducători și lideri pe canalul YouTube #RomâniaFuncționează
Urmărește #Romania_functioneaza și pe Instagram!
Vă așteptăm la BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a, între
21 septembrie și 19 noiembrie 2020
vezi și…