Alexandru Baciu: Am aruncat pe apa Dunării 3,2 milioane de euro!

Alexandru Baciu este un fermier cunoscut din județul Călărași care lucrează în sistem integrat –  administrează 2.000 de hectare de teren agricol, o fermă de vaci, abator, dar și “o mică gaură” cu o instalație de biogaz, care s-a dovedit o afacere total nerentabilă.

Pentru a scăpa de dejecțiile de la animale, fermierul s-a gândit să investească într-o stație de biogaz modernă, o investiție importantă, care să-i rezolve problemele, mai ales în contextul actual în care grija față de mediu devine tot mai importantă. Numai că s-a dovedit o investiție falimentară, o adevărată gaură în buget, pentru că România și-a consumat cota de certificate verzi.

După ce a cheltuit 3,2 milioane de euro cu acest proiect, fermierul se declară sceptic cu privire la viitorul unor astfel de investiții în România și-i sfătuiește pe fermieri mai bine să-și vadă de treburile lor decât să-i calce pe urme. Dacă haosul legislativ nu dispare, șansele să faci afaceri rentabile în România sunt destul de mici, lasă să se înțeleagă fermierul din Călărași.

 “Eu am făcut o instalație de biogaz, care folosește dejecțiile de la animale și o parte din silozul de porumb, pe care îl fac din cultură dublă. Dacă este să vorbim de profitabilitatea acestei instalații de biogaz, este o gaură, o pierdere de la un capăt la altul – în toată țara există 5 sau 6 instalații. Sunt niște bani pe care i-am investit în speranța că vom lua acele certificate verzi și mă aflu în postura ca la momentul actual să vând energia pe care o produc cu 198 de RON și să cumpăr energie electrică cu 500 RON”, a declarat Alexandru Baciu la BucharestFoodSummmit.

Nu ai cum să nu te gândești: oare cu ce este fermierul vinovat că s-au terminat certificatele verzi? Sau cum este posibil ca o legislație favorabilă inițial, să se transforme într-un coșmar?!

Alexandru Baciu

“Ca și cetățean al UE ma simt discriminat în sensul că am investit bani proprii în această instalație de biogaz. În Europa ele sunt susținute, pe când la noi….Am aruncat pe apa Dunării 3,2 milioane de euro fără sprijin european, doar o parte din fermă de vaci am făcut-o pe bani europeni. Instalația de biogaz a fost realizată cu bani de la bancă, mai avem puțin și o achităm, dar nu aceasta este problema: îți pui problema cum ar putea fermierii care au fermă de vaci să investească în asemenea proiecte?! Este un nonsens să faci o asemenea afacere, să  vinzi energie electrică cu 189 RON și să cumperi cu 500 RON. N-are nicio logică economică, oricum ai lua-o, despre ce vorbim?”, s-a arătat Baciu revoltat.

Singurul avantaj adus de instalația de biogaz ar fi că îl ajută să gestioneze foarte bine dejecțiiile de la animale și probabil că se va încadra și pe noua politică agricolă comună pe normele de mediu, asa-zisul Green Deal.

„Pe colegii mei care vor sa facă o instalație de biogaz, dacă vor sa arunce banii, eu îi sfatuiesc cu drag  să o facă, dar să nu se gândească ca este un superbusiness. Nu am recuperat absolut nimic până în prezent, fiindcă generează costuri de întreținere foarte mari. Toata tehnologia este venită din afară, nu găsești piese, nici măcar un filtru de motor să cumperi din România. Sperăm ca după ce vom amortiza această investiție să reușim să începem  să câștigam ceva dacă se va schimba legislația”,  a mai spus Baciu.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Dimitrie Muscă și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Călin Muscă, antreprenor, PorkProd, Adrian Rădulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!


vezi și…

Dimitrie Muscă la BucharestFoodSummit: Dumnezeu a fost bun cu Vestul țării, în acest an!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim