Constantin Boștină, ASPES: Piața de Valori este organizată dar nu funcționează bine

În septembrie 2020, România a fost promovată oficial la statutul de piaţă emergentă, un moment important pentru firmele româneşti care apelează şi utilizează platformele Bursei de Valori Bucureşti (BVB)și care au astfel acces la capitalurile care circulă la nivel global.

Ce spune despre acest lucru, dar mai ales ce consideră că ar trebui să facă Guvernul pentru ca Bursa de Valori din București să devină mult mai atractivă și să atragă investitori importanți, inclusiv internaționali, aflăm din interviul acordat FoodBiz de Constantin Boștină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

Constantin Boștină“La stadiul actual, în general, Piața de Valori din România este organizată, din păcate, însă, nu funcționează foarte bine. Faptul că am trecut la un alt nivel în ceea ce privește piața de valori și am primit acest statut de piață emergentă este un lucru foarte bun, numai că dacă Guvernul nu va înțelege că trebuie să accentueze prezența tranzacțiilor pe Bursa de Valori și să dea substanță acestei activități, vom rămâne cu eticheta că am intrat într-un alt stadiu, dar rezultatele nu vor fi cele mai eficiente.
De aceea, ar trebuie ca Guvernul să lanseze IPO-uri pe Bursa de Valori, se crează resurse de finanțare și totodată se dezvoltă în mod corespunzător piața de tranzacționare pe Bursa de Valori și prezența jucătorilor internaționali pe BVB”, a declarat Boștină.
În urmă cu 25 de ani, la reînfiinţarea bursei în România, după primul an de tranzacţionare, erau doar nouă companii listate, iar valoarea tranzacţiilor se apropia de 26 milioane lei. În septembrie 2020, la momentul când era recunoscut statutul de statutul de piaţă emergentă, numărul ajunsese la peste 370 de companii la BVB, din care un sfert listate pe Piaţa Principală.

 


Citește și – România are nevoie de bursa cerealelor


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim