Paul Kmen, APIA: În momentul de față, circa 700.000 fermieri au primit plățile în avans

Paul Kmen, directorul general adjunct al APIA, a declarat la Bucharest Food Summit că, la acest moment, agenția se află în plin proces de autorizare a plăților în avans, circa 700.000 fermieri, din totalul de 850.000, primind deja banii. Din 2007 și până în prezent, APIA a atras fonduri de 26 miliarde de euro.

“Pe partea de 2019, suntem în plin proces de autotizare a plăților în avans, la acest moment,  am autorizat aproximativ un miliard de euro, din care 15 milioane de euro sunt pe măsuri de piață, restul fiind plățile directe pe hectar. Nu autorizăm în funcție de mărime, ci dacă dosarele sunt în regulă sau nu, dacă pot să îndeplinească condițiile de eligibiltate. În momentul de față, avem plătiți 700.000 fermeieri, din totalul de 850.000”, a declarat Paul Kmen.

El a mai precizat că până pe 30 noiembrie se finalizează plata avansului, urmând ca din data de 1 decembrie să demareze plata finală.

“Sunt dosare care nu au putut intra în plată atât din cauza problemelor la controlul pe teren, cât și din cauza faptului că anumite scheme de plată nu pot fi plătite în avans, deoarece nu pot fi calculate cuantumurile”, a afirmat Kmen.

Cât despre fermierii cu probeme, aceștia vor intra cu toții la plată odată cu demararea plății finale, după data de 1 decembrie, a mai precizat Kmen.

“Conform regulamentului UE, termenul limită de efectuare a plăților este 30 iunie 2020, dar noi încercăm să plătim toți fermierii în măsura în care nu au probleme până pe data de 1 martie”, a mai precizat Kmen.

La plata avansului au intrat și crescătorii de ovine și caprine, excepția fiind crescătorii de vaci, ultimii pe listă.


vezi și…

Consilierul de stat László Borbély a participat la Bucharest Food Summit 2019

Hardy Schloer, șef operațiuni la Prisma Analytics: Statele evoluate în IT sunt și cele mai mari producătoare din industria alimentară

 

Comentariile sunt închise