Omul care importă stele Michellin în România

Chef Sam, o legendă urbană

În cei 9 ani de când trăiește și lucrează în România, „Chef Sam” a devenit un favorit al pasionaților de gastronomie din București și o adevarată legendă urbană.

Samuel le Torriellec, Executive Chef al L’Atelier, este originar din Normandia și are un parcurs impresionant în marile restaurante de tradiție recunoscute cu stele Michelin din Paris. Fiind un pasionat al gustului, Chef Sam încurajează extravaganța și excelează la specialități de sezon. „Lucram într-un restaurant cu o stea Michelin în Paris. Cunoşteam un chelner român care la rândul său avea un prieten care voia să-şi deschidă un restaurant. Am venit la invitaţia sa pentru trei zile în România şi am rămas 7 ani“, spune chef Samuel le Torriellec, cel care acum supervizează tot ce ţine de delectarea papilelor gustative din restaurantul L’Atelier, unitatea din cadrul boutique-hotelului de cinci stele bucureştean Epoque.

Printre restaurantele în care Samuel le Torriellec a învăţat meserie se numără La Tour d’Argent, Le Fouquet’s, Prunier (o stea Michelin), Café Vendôme, Hotel Meurice, restaurant La Maree, renumit pentru preparatele din peşte. A început să gătească de la 16 ani, dar iniţial şi-a dorit să fie măcelar. A fost inspirat însă de bunicul său şi aşa a prins drag de bucătărie, de joaca cu aromele. Normandia, locul în care Samuel le Torriellec s-a născut a jucat şi ea un rol în jocul seducţiei culinare.

„Am făcut şcoala de bucătari, de ospătari, de patiseri, am învăţat catering.“ Dar înainte de şcoală au fost călătoriile. Goana dintr-un loc în altul s-a făcut şi pentru căutarea aromei perfecte, dar şi datorită unei alte „dependenţe.“  „Tata a lucrat în armată aşa că ne mutam cam din cinci în cinci ani. Am stat în Tahiti, dar am ajuns şi în Italia, Spania, Thailanda, SUA, Anglia atât datorită slujbei mele, dar şi datorită sporturilor pe care le practic. Oriunde mă duc, caut două lucruri: mâncarea bună şi sportul.“

 

O selecție din experiența lui Chef Samuel

  • 2014 – prezent: L’Atelier, Bucharest – Executive Chef
  • 2009-2014: El Capitan and LOFT (since 2010) – Chef
  • 2006-2008: La Marée, 1-star Michelin, Paris – Chef
  • 2004-2006: L’Appart, Paris – Chef
  • 2002-2004: Hotel Meurice, 3-star Michelin, Paris – Sous-chef
  • 1999-2000: Maison Prunier, 1-star Michelin, Paris – Sous-chef
  • 1994-1996: Le Grand Hotel, 2-star Michelin, Lyon – Sous-chef
  • 1992-1994: La Tour D’Argent, 3-star Michelin, Paris – Cook helper

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim