Comisia Națională de Strategie și Prognoză mai așteaptă “un șoc” pe prețuri

plavicheanuDaniela Plăvicheanu, director general Comisia Națională de Strategie și Prognoză, susține că agricultura este singura ramură economică pentru care se așteaptă o scădere în acest an, prognozată undeva la 2%, în contextul secetei, problemelor de aprovizionare, dar și al războiului din Ucraina. De asemenea, este foarte posibil să crească și prețurile produselor agricole după noua recoltă.

“Prețurile la inputuri se vor menține foarte ridicate și în acest an, când ne așteptăm la creșteri peste nivelul actual. Este posibil să mai avem o majorare după noua recoltă, dacă se mențin condițiile din Ucraina și exporturile nu vor putea să fie realizate. Este foarte probabil să mai avem un șoc pe prețurile produselor agricole”

a declarat Daniela Plăvicheanu, director general Comisia Națională de Strategie și Prognoză în cadrul conferinței „Finanțări în agri-business, desfășurată la USAMV București la conferința „Finanțări în agri-business, retail și HoReCa în condiții de crize multiple. Echilibrare consum și asigurarea securității alimentare“, desfășurată în cadrul FoodIntelForum 2022.

Chiar dacă rezultatele din primul trimestru au fost cu mult peste așteptările tuturor (construcțiile, serviciile și transporturile, în principal), pentru următoarele două trimestre, este așteptată o reducere a performanțelor economice, în special pe partea de consum, spre deosebire de transporturi și serviciile informatice pentru care prognozele sunt optimiste.

“Pentru agricultură, estimările noastre pentru acest an sunt rezervate, este singura ramură unde vedem o reducere a producției, care ține mai mult de efectele secetei, pe segmentul vegetal. La agricultură, așteptăm o scădere de 2%. În industrie, ramura cea mai afectată de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze și combustibili, în contextul actual al crizei, creșterea este una modestă, deși initial prognozam o recuperare, bocajele, tuburările din lanțurile de aprovizionare, dar și prețurile la materiile prime ne-au dus la o revizuire în jos pentru acest an“, a precizat Daniela Plăvicheanu.

Cât privește inflația, pentru 2022, este estimată o medie anuală de “11%, ”11 și ceva”, după puseul inflaționist din aprilie (13,8%).


 

Comentariile sunt închise