Top patru țări producătoare de alimente
Mâncarea este un produs economic fundamental, dar numai o mână de țări excelează de fapt la producția de alimente. Majoritatea culturilor agricole necesită multă pământ, pe care numai cele mai mari țări o au din abundență. De fapt, cele patru țări producătoare de alimente dominante din lume se clasează toate în primele cinci pentru dimensiunea geografică totală.
Statele Unite au fost mult timp o superputere pe piețele alimentare – și este în continuare cel mai mare exportator de produse alimentare din lume. China depășește ca producție mereu S.U.A., și chiar și India, în unii ani ani, produce mai multe alimente decât S.U.A.; însă China și India ajung să consume, de asemenea, mult mai mult decât produc, deoarece au de departe cele mai mari populații din lume. Aceste trei țări (S.U.A., China și India) produc fiecare mai multă hrană decât întreaga Uniune Europeană. Pe locul patru se află Brazilia, unde industria alimentară se bazează puternic pe trestia de zahăr, soia și carne de vită.
O țară care lipsește în mod vizibil de pe listă este Rusia, cea mai mare țară din lume, pe locul nouă ca număr de locuitori. Rusia este parțial o victimă a propriului său climat dur nordic. Un procent imens din teritoriul rus nu este nici agricol, nici bun pentru pășunat. Rusia are, de asemenea, o istorie a fermelor cu producție scăzută.
- China
Pe primul loc pe listă se află China, care este cel mai mare producător, importator și consumator de produse alimentare din lume. O mare parte din terenurile Chinei sunt prea muntoase sau prea aride pentru agricultură, însă solurile bogate din regiunile estice și de sud sunt extrem de productive. China are, de asemenea, cea mai mare forță de muncă alimentară din lume, cu unele estimări de până la 315 de milioane de lucrători. Pentru a pune acest număr în perspectivă, SUA este a treia cea mai populată țară, cu 329 de milioane de oameni, începând cu 2019.
China este cel mai prolific producător al unei liste impresionante de alimente: orez, grâu, cartofi, salată, ceapă, varză, fasole verde, broccoli, vinete, spanac, morcovi, castraveți, roșii, dovleci, pere, struguri, mere, piersici, prune, pepene verde, lapte de oaie, pui, carne de porc, oi, capre, alune, ouă, pește și miere.
- India
În ceea ce privește conținutul total de calorii, India este al doilea mare producător de produse alimentare din lume. În schimb, atunci când se măsoară valoarea totală a producției agricole, India scade pe locul patru și produce mai puțin de jumătate din producția totală a Chinei. Productivitatea fermelor din India este de asemenea mult mai mică decât în China, Statele Unite sau Brazilia.
India are o altă problemă: mulți dintre cetățenii săi sunt prea săraci pentru a cumpăra alimentele pe care le produce. În acest secol au avut loc progrese majore pe măsură ce economia indiană crește, însă mulți experți se îngrijorează că populația indiană crește și mai repede. La 1,37 miliarde de persoane, din 2019, cu o rată a natalității foarte mare, India este de așteptat să eclipseze China ca cea mai mare populație din lume.
- Statele Unite ale Americii
Nicio țară nu produce produse alimentare la fel de eficient ca S.U.A. În ciuda faptului că are o forță de muncă semnificativ mai mică decât China, produsul total din Statele Unite este aproape la fel de mare. Producția de alimente este răspândită în cea mai mare parte a țării, dar cele mai mari state producătoare de alimente includ California, Iowa, Texas, Nebraska și Illinois.
Companiile americane domină piața exportului de produse alimentare. Pe locul doi, Olanda exportă cu 35% mai puțin decât SUA și este mai aproape de China, pe locul al zecelea, în ceea ce privește produsele internaționale. SUA a fost cel mai mare exportator de produse alimentare din lume mult timp datorită unui sector agricol din ce în ce mai productiv. De fapt, producția totală de alimente în SUA s-a dublat comparativ cu perioada postbelică.
- Brazilia
Economia braziliană s-a concentrat, istoric, pe agricultură, în special pe trestia de zahăr, de când Brazilia era colonie europeană. Cel puțin 31% din suprafața țării este folosită ca teren agricol, în mare parte pentru a produce cafea, trestie de zahăr, soia și porumb. Brazilia este, de asemenea, un producător important de portocale, ananas, papaya și nucă de cocos, datorită climatului său cald, favorabil fructelor. Țara ocupă, de asemenea, locul doi (după SUA) în totalul producției de carne de vită.
În timp ce S.U.A. și India pot schimba locurile în clasament, iar Brazilia poate fi înlocuită cu o altă țară, în funcție de cum se măsoară producția, China rămâne în vârf în ceea ce privește producția și consumul de produse alimentare.
Sursa: https://www.investopedia.com/articles/investing/100615/4-countries-produce-most-food.asp
vezi și…
Oana Livia Badea: România este al 2-lea exportator de forță de muncă după Siria
Comentariile sunt închise