Noroc, șansă sau poate fler?! Povestea de viață a lui Mihai Focșa (Partea II)

Vă vine să credeți sau nu, când a plecat în Franța acum 40 de ani, Mihai Focșa nu vorbea deloc limba franceză și nu avea nicio idee despre informatică, un domeniu oricum la începuturi la vremea aceea. A plecat din România pentru că vroia să fie alături de familie, pe de o parte, iar pe de altă parte, după cum chiar el recunoaște,  nici nu se întrevedea vreo perspectivă interesantă în țară. Iar timpul i-a dat dreptate.

Așa că a trecut repede de la studiile de mecanică din țară la cele de informatică din Franța, iar, în final, informatica s-a dovedit și cea mai bună metodă de a învăța limba franceză în timp real.

„Era începutul informaticii la vremea aceea, nimeni nu știa exact care va fi viitorul, dar era o meserie de viitor, interesantă și nouă. Eu știam destul de multe lucruri interesante pe partea de matematică, mecanică și fizică din România. Era, într-adevăr, ceva nou, care s-a transformat într-o pasiune cu timpul”, povestește Focșa.

Pasul următor: a absolvit Academia de informatică, specializat fiind în soluționarea problemelor informatice pentru întreprinderi, după care a lucrat pentru diverse întreprinderi, tot soiul de intermediari, bănci, întreprinderi imobiliare, companii aeriene sau case de asigurări. Iar într-o zi a apărut și ocazia de a merge pe cont propriu mai departe. De fapt, acesta este și momentul care avea să-i traseze liniile evoluției următoare, și cel mai important, orientarea business-ului către sectorul de sănătate.

„La un moment dat, întreprinderea unde lucram a avut dificultăți cu o filială de-a ei care se ocupa de sănătate. A fost ocazia pentru mine să preiau programele lor care nu funcționau cum trebuie, să fac altele noi și să intru, practic, cu un picior în sectorul de sănătate. Puțin mai târziu, apoi, aceeași societate a făcut câteva greșeli de gestiune și a fost preluată de principalul ei furnizor”, povestește Focșa.

Și să nu credeți că era o firmă oarecare, era chiar celebra firmă italiană Olivetti, renumită pentru mașinile sale de scris cu care a făcut istorie. Nici măcar oferta generoasă a macaronarilor nu l-a tentat sau mai bine zis întors din drum. Venise momentul să-și creeze propria companie și să-și pună în practică ideile. Mai avea însă de făcut o alegere: SUA sau Franța?

America este țara tuturor posibilităților, un adevăr general valabil, mai ales când vine vorba de informatică. Nici Mihai Focșa n-a scăpat de mirajul Americii, o lună întreagă a colindat-o zi și noapte, de-a lungul și de-a latul, ca să poată să ia o decizie în cunoștință de cauză. În final, a ales să rămână în Franța, pentru că se potrivea mai bine cu filozofia sa de viață și business.

„America este o țară interesantă, foarte frumoasă, se lucrează bine, oamenii sunt muncitori, dar au un mod de viață care nu corespundea și nu corespunde cu aspirațiile mele profesionale și personale. Nu mi-a plăcut modelul de viață, mâncarea, comportamentul oamenilor, legăturile între diversele straturi sociale, nimic nu era interesant. M-am întos în Franța, unde primisem deja cetățenia franceză. Era a doua țară pentru mine”, recunoaște Focșa.

Între timp, au trecut 30 de ani, iar firma pe care a fondat-o atunci a ajuns un jucător important pe piață, cu filială inclusiv în România. Sistemul sanitar a rămas în continuare domeniul prioritar pentru softurile realizate de inginerii lui Mihai Focșa, clientela fiind împărțită astăzi între spitalele private, semi-private și cele publice.

vezi și…

Mihai Focșa: „În IT, doar rezutatul contează. Este bun sau nu, ca și mâncarea!”

Comentariile sunt închise