15 alimente nerecomandabil a fi păstrate în frigider
În zilele noastre existența frigiderului în marea majoritate a gospodăriilor ni se pare mai mult decât firească, el permițând păstrarea alimentelor și a preparatelor culinare un timp mai îndelungat fără teama că acestea se vor deteriora sau își vor pierde calitățile nutritive. Cu toate acestea, există o serie de alimente pentru care se recomandă a nu fi păstrate în frigider.
Banane.
Aceste gustoase și sățioase fructe se coc rapid , ceea ce nu înseamnă însă că, pentru a prelungi durata de consum, ele trebuie păstrate în frigider. Motivul este acela că vitaminele și mineralele pe care le conțin se păstrează mult mai bine la temperatura ambiantă decât în mediul frigorific.
Pepene roșu întreg.
Păstrarea pepenului întreg în frigider afectează conținutul de beta-caroten – antioxidant esențial – care se găsește în fruct. În consecință, este recomandabil ca pepenii întregi (netăiati) să fie ținuți în afara frigiderului. Iar dacă și când se dorește ca miezul să fie servit rece, este mai bine ca acesta să fie tăiat în bucăți care, puse într-o cutie închisă ermetic, pot fi păstrate mai multe zile și consumate atunci când se dorește.
Cafea.
Umiditatea din frigider este un inamic de temut al cafelei de toate felurile. Ea face cafeaua – fie boabe, fie măcinată – lipicioasă și îi distruge atât de îndrăgita aromă.
Piersici.
Atunci când piersicile sunt puse în frigider, procesul de coacere al acestora se oprește și, în consecință, ele nu ajung să dobândească cunoscutul lor gust dulce-acrișor. Mai mult decât atât, păstrarea la rece afectează componentele nutritive conținute de aceste fructe, fapt pentru care nu se recomandă păstrarea lor în frigider.
Mango.
Acest fruct exotic nu este obișnuit cu temperaturi joase și, de aceea, nu este recomandabilă ținerea în frigider. Atunci când vin în contact cu frigul, componentele esențiale ale mango sunt distruse, ceea ce conduce la pierderea valorilor nutriționale ale acestui fruct atât de benefic pentru sănătatea celor care îl consumă.
Prune.
Adesea, frigul face ca prunele să se zbârcească, să-și piardă forma și textura suculentă. Componentele din fructele proaspete – precum fibrele alimentare, care ajută la reglarea digestiei – sunt afectate de frig, motiv pentru care prunele nu trebuie păstrate în sertarul pentru fructe al frigiderului.
Uleiuri comestibile.
Stocarea uleiului în locuri expuse luminii cauzează oxidarea acestuia, dar același efect distructiv îl are și păstrarea lui în frigider. Atunci când diverse uleiuri – în special cel de măsline și cel de avocado – sunt păstrate în frigider, ele se cristalizează și capătă o consistență untuoasă care le afectează iremediabil gustul.
Dovleci.
Când sunt ținuți în frigider, dovlecii pot mucegăi din cauza umezelii și, chiar în lipsa mucegaiului, își pot modifica gustul. De aceea este bine ca dovlecii să fie depozitați în locuri uscate, răcoroase și umbroase.
Busuioc.
Supus frigului, busuiocul – plantă aromatică delicată – se ofilește rapid. Este, de asemenea, de menționat că absoarbe cu ușurință mirosuri de la alte produse aflate în frigider, care îi modifică gustul. Tocmai de aceea, pentru a rezista un timp mai îndelungat și a nu fi afectat de divere alte mirosuri, se recomandă ca busuiocul să fie pus într-un vas cu apă, frunzele să-i fie acoperite cu o pungă și să fie plasat într-un loc umbros.
Kiwi.
În ciuda aspectului său aparent grosier, fructul este sensibil la influențe externe, precum frigul. De aceea, atunci când este păstrat în frigider kiwi își pierde din valoarea nutrițională și îi sunt afectate aspectul exterior, gustul și textura.
Ceapă (în special tocată).
Deoarece conține o mare cantitate de lichid, atunci când este păstrată în frigider ceapa oferă un teren fertil apariției și dezvoltării mucegaiului. Mai mult, ceapa tocată absoarbe bacteriile și mirosurile din frigider, așa încât se recomandă fie folosirea ei în totalitate, fie împachetarea si congelarea acesteia.
Usturoi.
Atunci când este păstrat în frigider, usturoiul are tendința de a încolți și mucegăi, iar textura sa se modifică, ajungând să semene cu cauciucul. De aceea, este recomandabil să se evite frigiderul, usturoiul urmând a fi depozitat într-un loc uscat și răcoros.
Vinete.
Vinetele sunt deosebit de sensibile la frig, motiv pentru care dacă sunt păstrate în frigider ele se strică rapid, zbârcindu-se, modificându-și textura și prinzând mucegai. În plus, gazul de etilenă emanat de fructele și legumele aflate în frigider afectează și mai mult vinetele, făcând ca acestea să se strice și să-și piardă savoarea.
Ardei.
Odată puși în frigider, ardeii – atât cei grași (dulci), cât și cei iuți – își pierd treptat culoarea naturală, iar umiditatea îi face să atragă mucegaiul, ceea ce le afectează gustul și îi fac improprii consumului.
Ciocolată.
Pentru cele mai multe feluri de ciocolată frigiderul trebuie ocolit. Aceasta deoarece temperatura joasă modifică structura cristalină a ciocolatei, provoacă apariția de porțiuni albicioase și, cel mai important, modifică foarte mult gustul și aroma acesteia.
Sursa: Natalie Smith, 20 Foods That Should Be Kept Out of the Refrigerator, www.ba-bamail.com 29 august 2019.
vezi și…
Expansiunea “Comerțului social”
Comentariile sunt închise