Principalii producători de ovăz din Europa

Ovăzul este o specie de cereale cultivată pentru semințele sale. Ovăzul poate rezista unor condiții precare, condiții care pentru unele  culturi de cereale ar fi o provocare. Este considerat o cultură secundară, adică este derivată din cereale primare.

Ovăzul este plantat în primăvară – sau vara timpurie în zonele mai reci –, pentru a evita căldura de vară. El poate tolera condiții reci și nu este afectat de îngheț sau de zăpadă. Poate fi utilizat ca mâncare, vorbim aici de cereale, biscuiți, faină de ovăz, pâine etc. În Europa, principalii producători de ovăz sunt Federația Rusă, cu peste 5 milioane tone/an, urmată de Polonia și Finlanda. România se află pe locul 10 în Europa, cu peste 400.000 tone/an.

Țara Tone/an
Federația Rusă 5.451.394
Polonia 1.464.606
Finlanda 1.013.900
Regatul Unit 875.000
Spania 843.259
Suedia 676.400
Germania 576.500
Ucraina 471.410
Belarus 460.184
România 407.800

 

top realizat pe baza datelor FAO


Alte topuri:

Producția mondială de mere

Top 10 țări producătoare de pepeni verzi

 

Comentariile sunt închise