Principalii producători de ovăz din Europa
Ovăzul este o specie de cereale cultivată pentru semințele sale. Ovăzul poate rezista unor condiții precare, condiții care pentru unele culturi de cereale ar fi o provocare. Este considerat o cultură secundară, adică este derivată din cereale primare.
Ovăzul este plantat în primăvară – sau vara timpurie în zonele mai reci –, pentru a evita căldura de vară. El poate tolera condiții reci și nu este afectat de îngheț sau de zăpadă. Poate fi utilizat ca mâncare, vorbim aici de cereale, biscuiți, faină de ovăz, pâine etc. În Europa, principalii producători de ovăz sunt Federația Rusă, cu peste 5 milioane tone/an, urmată de Polonia și Finlanda. România se află pe locul 10 în Europa, cu peste 400.000 tone/an.
Țara | Tone/an |
Federația Rusă | 5.451.394 |
Polonia | 1.464.606 |
Finlanda | 1.013.900 |
Regatul Unit | 875.000 |
Spania | 843.259 |
Suedia | 676.400 |
Germania | 576.500 |
Ucraina | 471.410 |
Belarus | 460.184 |
România | 407.800 |
top realizat pe baza datelor FAO
Alte topuri:
Top 10 țări producătoare de pepeni verzi
Comentariile sunt închise