Topul mondial al sectoarelor economice cu perspectivele cele mai mari de creștere

Modificările demografice – atât cantitative, cât și structurale – precum și avansurile tehnologice rapide, inclusiv salturile fără precedent  în sfera inteligenței artificiale, stau la baza creșterii activității în anumite sectoare economice, cu consecințe benefice pe planul inovării și al folosirii forței de muncă. Aceste fenomene determină apariția și dezvoltarea unor noi segmente ale  economiei globale și, în consecință, cerințe noi în pregătirea și specializarea forței de muncă.

Iată, în  continuare, topul mondial al sectoarelor economice cu perspectivele cele mai semnificative de creștere accelerată.
  1. Proiectarea de sisteme informatice și servicii conexe.

    Se remarcă creșterea fără precedent a cererii de software  pentru proiecte vizând  testarea și asigurarea funcționării corespunzătoare a  infrastructurii IT la nivelul companilor. Se estimează că până în anul 2022 numărul angajaților în acest sector de activitate va crește cu 15%.

  2. Construcțiile de toate tipurile și servicii adiacente.

    Sectorul, în puternică expansiune, cuprinde: construcții de clădiri rezidențiale și nerezidențiale; lucrări de finisare, reparare și prezervare a clădirilor; servicii de administrare a imobilelor etc. La creșterea din acest domeniu vor contribui, fără îndoială, și preferințele tot mai pronunțate ale tineretului pentru locuințe uni-familiale.

  3. Servicii profesionale independente.

    Acest sector – la prima vedere eterogen – cuprinde, în fapt, servicii indispensabile atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Câteva exemple sunt edificatoare în acest sens: contabilitate, asistență juridică, reclamă și publicitate, servicii de traducere și translație etc.

  4. Contractarea de echipamente pentru construcții și de servicii de montaj al acestora.

    Odată cu ”boom-ul” din construcții cresc și cererile de echipamente pentru instalații sanitare, electrice, de ventilație și încălzire etc. necesare asigurării funcționalității clădirilor. Totodată, crește rapid cererea de personal specializat pentru montajul acestora.

  5. Construcții civile și de infrastructură.

    Acest sector include atât realizarea de mari proiecte complete de infrastructură (precum, de pildă, autostrăzi, poduri și diguri de protecție), cât și fabricarea de părți și componente pentru astfel de proiecte (de exemplu lonjeroane, stabilopozi și stâlpi din beton).

  6. Realitatea virtuală.

    Se referă, între altele, la aplicațiile pentru jocuri video, realizarea de filme sci-fi, educație, monitorizarea stării de sănătate ș.a. Ritmul mediu anual de creștere (cumulat pentru toate aceste activități) în intervalul 2018-2023 este estimat la circa 55%.

  7. Energia regenerabilă.

    Cererea de energie regenerabilă continuă să crească, tot mai multe administrații locale și companii plănuind să folosească într-o măsură tot mai mare energia verde. În SUA numărul angajaților în această industrie este de circa 2,7 milioane și continuă să crească.

  8. Securitatea datelor și a tehnologiei informatice (IT).

    Amenințările cibernetice constituie o preocupare crescândă atât pentru companii, cât și la nivelul guvernelor. Tocmai de aceea cheltuielile efectuate pentru siguranța în domeniu se înscriu pe o curbă puternic ascendentă. La nivel global acestea au crescut de la circa 27 miliarde USD în 2010 la aproximativ 66 miliarde USD în 2018.

  9. Aplicații ale tehnologiei dronelor. Dronele câștigă tot mai mult în popularitate. Fiind tot mai sofisticate și, totodată, mai accesibile ca preț, ele își găsesc tot mai multe aplicații în domenii dintre cele mai diverse: construcții, cinematografie, agricultură, livrări de bunuri de consum, stingerea incendiilor etc. Creșterea estimată a vânzărilor industriei dronelor între anii 2016 și 2020 este de circa 10 miliarde USD.
  10. Comerț electronic.

    Grație comodității și popularității dobândite, segmentul comerțului  electronic crește rapid. Astfel, în condițiile în care, de exemplu, în SUA cheltuielile de consum au crescut cu 16% în 2017 față de 2016, comerțul elecronic a contribuit cu 49,4% la această creștere (față de 41,6% în anul precedent). Această evoluție va continua, în mod cert, prin creșterea numărului de comercianți online și, deopotrivă, prin diversificarea structurală a ofertei de bunuri și servicii.

La cele de mai sus poate fi adăugat și segmentul serviciilor de îngrijire a sănătății. În condițiile în care speranța de viață crește, ceea ce conduce la îmbătrânirea generală a populației, cererea pentru astfel de servicii – atât în instituții specializate, cât și, mai ales, la domiciliu -, va crește în ritm alert.


Sursa: Fastest Growing Industries for 2019 and Beyound.Online. http://gazelle.ai/resources 17aprilie 2019.

Alte articole de Adrian Constantinescu…

Mișcare-surpriză a concernului Amazon în domeniul agribusiness

Răzmerița anti-carne

 

 

 

Comentariile sunt închise