Cum cafeaua turcească kahve a distrus un imperiu
Kahve (cafeaua) a fost băutura preferată a clasei conducătoare a Imperiului Otoman. Nu știau că într-o bună zi aceasta va grăbi stingerea imperiului.
Este cunoscută sub denumirea de cafea greacă pentru greci și ciprioți, cafea bosniacă pentru bosniaci, cafea armenească pentru armeni, cafea arabă pentru arabi și cafea turcească pentru turci, croați, albanezi și sârbi. Dar la mijlocul secolului 16, era doar kahve – cafea. La vremea respectivă, acești oameni erau conduși de Imperiul Otoman, care i-a cuprins pe iubitorii de kahve din sud-estul Europei în Persia în îmbrățișarea sa largă. Dar până în primii ani ai secolului al XIX-lea, imperiul începea să se fractureze. Kahve a jucat un rol puțin cunoscut în eventuala sa dispariție.
Cafeaua a venit în Turcia în timpul domniei Sultanului Suleiman Magnificul. Când bărbatul pe care l-a trimis să guverneze Yemenul a dat peste o băutură energizantă cunoscută acolo ca qahwah, a readus-o la curtea otomană din Constantinopol, unde a fost o lovitură instantanee. Un kahveci-usta de la palat sau un maestru al cafelei ar putea avea zeci de asistenți care îl ajută să macine fasolea Arabica într-o pulbere extra fină, asemănătoare cu textura espressorului instant de azi. Aceasta a fost apoi fiartă în vase de cupru numite cezves. Băutura rezultată – amară, neagră și completată cu un strat subțire de spumă creată prin turnarea rapidă – a fost servită în pahare mici de porțelan. Pentru a-i echilibra amarul, legenda o are, soția lui Suleiman, Hürrem Sultan, și-a luat kahve-ul cu un pahar de apă și un pătrat de Turkish Delight (rahat turcesc) – așa este servit astăzi în Turcia.
Nu toată lumea a crezut însă …
Sursa: https://www.1843magazine.com/food-drink/world-in-a-dish/how-turkish-coffee-destroyed-an-empire
vezi și…
Stockholm, cel mai inteligent oraș din lume
Comentariile sunt închise