Lunga istorie a porumbului

Se știe că porumbul are originea în America Centrală, iar antropologii consideră că are o vechime de 7.000 de ani.

Istoria ne menționează că a fost adus de către marinarii lui Cristofor Columb, cu toate că sunt destui istorici care susţin că porumbul creştea simultan şi în zone ale Africii sau chiar ale Asiei. Mai puţin în Europa, unde această plantă a fost adusă ca o descoperire, din expediţiile întreprinse la finele secolului al XV-lea, de către vestitul Columb. Pe teritoriul Romaniei, cultivarea porumbului a început târziu, in jurul anului 1700, inlocuind plantatiile de mei. Pe teritoriul tarii noastre productia s-a dezvoltat rapid, productivitatea fiind crescută și nu reprezintă un interes pentru Imperiul Otoman la vremea respectivă.

Din acest motiv, mult timp a fost hrană de bază a românilor, însă foarte curând din cauza depozitării în condiții precare, porumbul a devenit foarte periculos, provocând boala pelagrei. Din acest motiv, în secolul al XX-lea, populaţia României s-a îndepărtat de la consumul excesiv de mălai şi l-a înlocuit cu făină de grâu, preferând pe deplin pâinea.

Sursă articol Adevarul

Articol editat de Mihaela Bute


Vezi și …

Egiptul cumpără cantități record de grâu din Rusia

Comentariile sunt închise