Cum se producea bere în China Antică

Amforele vechi de 6.000 de ani dezvăluie preocuparea pentru producerea de bere în China Antică. Berea a fost produsă de mii de ani și a jucat un rol foarte important în societățile umane. Cercetătorii care examinau fragmente de amfore neolitice au făcut o descoperire uluitoare: chinezii antici foloseau amfore pentru a face bere și au dezvoltat două metode chiar în aceași perioada istorică.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au examinat fragmente din nouă amfore antice descoperite în 1960 la un sit neolitic în apropierea satului Dingcun, în Henan, China, care are o vechime de 6.000 de ani. Acest site este asociat cu cultura Yangshao, o societate semi-nomadă și agricolă, care mai târziu s-a răspândit pe toată Valea Râului Galben, cunoscută sub numele de faza Miaodigou (c. 6000-5000 î.Hr.). Amforele au fost folosite pentru depozitarea băuturilor alcoolice și s-ar putea să fi fost utilizate chiar și ca vase de băut.

Cercetătorii au vrut să stabilească dacă amforele au fost utilizate și la fermentarea bere în China Antică. Cioburile au fost spălate mai întâi și „apoi fiecare a fost introdus într-o pungă de plastic, fiind curățat cu apă distilată și apoi cufundat într-o baie cu ultrasunete timp de 3 minute”, potrivit Journal of Archaeological Science. Lichidul rezidual din fiecare fragment a fost apoi procesat folosind dispersia EDTA și metodele de separare a lichidului greu.

Echipa a găsit ciuperci în amfore, o dovadă că erau folosite pentru a prepara bere. Una din metodele folosite consta în utilizarea unor malțuri, formate dintr-un compus de mei, semințe și orez pentru a produce o bere cu un nivel scăzut de alcool. A doua, o metodă mai sofisticată, a folosit qu, iarbă mucegăită și boabe, pentru a produce băuturi mai puternice, după cum precizează The Daily Mail. Qu este un tip de starter pentru fermentație uscată, cultivat pe un mediu solid și utilizat în producția de băuturi alcoolice tradiționale chineze. Aceste metode au fost eventual combinate pentru a produce diferite tipuri de alcool și pot sugera că vechii chinezi erau berari sofisticați.

Sursa: https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/amphorae-0013174


vezi și…

Lecții de viață cu Adrian Rădulescu (Partea I)

 

 

 

Comentariile sunt închise