Dineu de gală oferit cuplului regal suedez
Ambasador în Suedia. Însemnări răzlețe (5)
Președintele Ion Iliescu a oferit un dineu de gală în onoarea cuplului regal suedez cu ocazia vizitei de stat efectuate în România evidențiind, priceperea și rafinamentul bucătarilor români.
Meniul – „de zile mari”, cum se zice, servit de o armată de chelneri „valsând” printre mese – a cuprins rarități gastronomice demne de un dineu de gală:
- creveți imperiali cu sos de avocado și lămâie verde;
- sturion de Dunăre cu sos imperial și sparanghel;
- file de vițel cu ficat de gâscă înăbușit în șampanie, cu cartofi Duchesse, castane și reducție de oțet balsamic;
- măr copt umplut cu fructe de pădure, stropit cu rom.
Băuturile – toate autohtone – au fost și ele la înălțimea rangului oaspeților de onoare: șampanie Premiat, vin alb Chardonnay Bizantium, vin roșu Merlot Vânju Mare și coniac Jidvei.
Un dineu cu mare „ștaif”.
Alte texte selectate din volumul Ambasador în Suedia, de Adrian Constantinescu:
Un festin gastronomic pentru cuplul regal
Ritualul tradiționalului șnaps
Comentariile sunt închise