Dineu de gală oferit cuplului regal suedez

Ambasador în Suedia. Însemnări răzlețe (5)

Președintele Ion Iliescu a oferit un dineu de gală în onoarea cuplului regal suedez cu ocazia vizitei de stat efectuate în România evidențiind, priceperea și rafinamentul bucătarilor români.

Meniul – „de zile mari”, cum se zice, servit de o armată de chelneri „valsând” printre mese – a cuprins rarități gastronomice demne de un dineu de gală:

  • creveți imperiali cu sos de avocado și lămâie verde;
  • sturion de Dunăre cu sos imperial și sparanghel;
  • file de vițel cu ficat de gâscă înăbușit în șampanie, cu cartofi Duchesse, castane și reducție de oțet balsamic;
  • măr copt umplut cu fructe de pădure, stropit cu rom.

Băuturile – toate autohtone – au fost și ele la înălțimea rangului oaspeților de onoare: șampanie Premiat, vin alb Chardonnay Bizantium,  vin roșu Merlot Vânju Mare și coniac Jidvei.

Un dineu cu mare „ștaif”.


Alte texte selectate din volumul Ambasador în Suedia, de Adrian Constantinescu:

Un festin gastronomic pentru cuplul regal

Ritualul tradiționalului șnaps

Purcei melomani

 

Comentariile sunt închise