Un festin gastronomic pentru cuplul regal

Ambasador în Suedia. Însemnări răzlețe (4)

Conform protocolului Curții Regale a Suediei, înaintea unei vizite de stat ambasadorul țării care urmează a fi vizitată găzduiește la reședința sa un dineu de gală în onoarea regelui (sau, după caz, a cuplului regal), precum și a membrilor de vază ai suitei sale.

Așa fiind, la început de aprilie 2003, în preajma vizitei pe care suveranul Suediei, Carl Gustaf XVI, urma să o efectueze în România, m-am aflat în poziția de amfitrion al unui astfel de festin gastronomic.

Meniul pentru viitorul festin gastronomic l-am alcătuit împreună cu chef-ul  special trimis de la București, la insistențele mele. După ce buchisise prin câteva cărți roase de vreme, acesta a propus, în cele din urmă,  o compilație de feluri de mâncare altădată deosebit de apreciate la Casa Regală a României. Astfel, meniul – suculent, dar lejer – a fost următorul:

  • pate de foie gras cu sos de mandarine, stropit cu coniac și decorat cu frunzulițe de mentă;
  • prepeliță umplută, cu sos de castane, condimentată cu șofran;
  • măr verde umplut cu nuci și miere, copt la foc mic și garnisit cu sos de ciocolată neagră.

În final, s-au adăugat – după gusturi sau obiceiuri – cafeaua turcească sau ceaiul verde ori de plante.

Festinul nu putea fi complet fără a fi udat din belșug cu băuturi românești: țuică bătrână de prune, vin alb (Jidvei) și roșu (Băbească Neagră) și, la sfârșit, coniac Vrancea.

La final, târziu, după miezul nopții, satisfăcut de aroma coniacului și de fumul trabucului Davidoff, suveranul suedez și regina Sylvia – destinși și joviali – au ținut să ne felicite pentru rafinamentul și desfășurarea fără cusur a dineului.

Uff! Am răsuflat ușurat: trecusem cu bine acest hop!


Alte texte selectate din volumul Ambasador în Suedia, de Adrian Constantinescu:

Purcei melomani

Ritualul tradiționalului șnaps

Agricultura suedeză produce mai mult…

 

Comentariile sunt închise