România ocupă locul şase în UE la vânzările de pesticide

România s-a situat, în anul 2018, pe locul al şaselea în topul statelor membre UE cu cele mai mari vânzări de pesticide, după Franţa, Spania, Italia, Germania (cei mai mari producători agricoli din Uniune) şi Polonia, arată datele Eurostat, potrivit Agerpres.
Franţa, Spania, Italia şi Germania acoperă împreună două treimi din vânzările anuale de pesticide în UE, în frunte fiind Franţa cu peste 80 milioane de milioane de kilograme în 2018. Comparativ, în România în anul 2018 vânzările de pesticide s-au situat la aproximativ 11 milioane de kilograme pe an.
În 2018, cele mai mari volume de vânzări pe categorii de pesticide vândute au fost înregistrate la Fungicide şi bactericide (45%), urmate de Ierbicide (32%), Insecticide şi acaricide (11%).
Datele Eurostat arată că cele mai mari creşteri ale vânzărilor de pesticide, în 2018 comparativ cu 2011, au fost înregistrate în Cipru (94%), Austria (53%), Franţa (39%) şi Slovacia (38%). La polul opus, s-au aflat Portugalia (minus 43%), Irlanda ( minus 28%) şi Cehia (minus 27%), cu cele mai mari scăderi ale vânzărilor de pesticide. Scăderi ale vânzărilor au mai fost semnalate și în Italia, Olanda, Belgia şi România. În perioada 2011-2018, vânzările de pesticide în UE au rămas stabile la 360 milioane de kilograme pe an.

Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt principalii producători agricoli din UE, reprezentând împreună 51% din suprafaţa totală utilizată în agricultură în UE şi 49% din terenul arabil din UE.

Articol editat de Viorela Pitulice


vezi și…

#RomâniaFuncționează. Prognoze: Clubul Fermierilor Români pentru producția de grâu 2020

 

 

Comentariile sunt închise