Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (Partea a 10-a)

6. Preocupări intense pentru sprijinirea fermierilor mici și a gospodăriilor agricole individuale.

Nu aș vrea să închei fără a atrage atenția asupra unui fenomen care a devine foarte important pentru țări ca România. Există o preocupare intensă a investitorilor privați, a guvernelor și agențiilor de dezvoltare pentru identificarea de soluții pentru sprijinirea fermierilor (mai ales cei micro si mici – smallholder farmers – care dețin până la 5 ha teren).

Mulți experți sunt de părere că această tendință, preocupare, se va accelera în 2023. Din cei 580 de milioane de fermieri din lume, 500 de milioane sunt fermieri mici. Leaderii industriei alimentare din lume au realizat că transformarea substanțială și de lungă durată a agriculturii nu este posibilă dacă fermierii mici, cei de la rădăcina ierbii, nu sunt pregătiți și sprijiniți să adopte practici de lucru mai eficiente dar și sustenabile.

Să nu uităm că la Reuniunea G-20 din Decembrie anul trecut leaderii prezenți au discutat foarte serios problemele securității alimentare și sprijinirea micilor fermieri. Aceasta a devenit o tema centrală și în discuțiile din board-urile firmelor de agribusiness din întreaga lume.

Normal ar fi ca și autoritățile din România să înțeleagă și să și ia măsuri pentru sprijinirea producătorilor si fermierilor autohtoni dincolo de fondurile de la UE într-o abordare cuprinzătoare care să asigure sustenabilitatea și viabilitatea unui sector agro-alimentar național și pentru diminuarea dependenței, uneori masive, de importuri. Să speram că intențiile anunțate recent de primul ministru împreună cu ministrul agriculturii de a aduce la zero deficitul balanței comerciale cu produse alimentare nu vor rămâne doar simple afirmații de PR.

Ansamblul problemelor din ultimul timp a generat în toate țările o reconsiderare și reevaluare a strategiilor privind rezervele alimentare strategice ale fiecărei țări. Și România, aflată în proximitatea unui conflict militar internațional din ce în ce mai dificil, are nevoie de o analiză și de măsuri urgente pentru evaluarea și recalibrarea rezervelor strategice de alimente.

Autor: Leontin Dinulescu

PARTEA I – Anul tehnologiilor noi în agribusiness și al finanțării acestora

PARTEA II – Principalele tendințe din agribusiness în 2023 (2)

PARTEA III – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (3)

PARTEA IV – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (4)

PARTEA V – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (5)

PARTEA VI – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (6)

PARTEA VII – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (7)

PARTEA VIII – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (8)

PARTEA IX – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (9)


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise